Mijn studie en werkervaring

Werkervaring

2018 (maart) – heden Directeur Stichting Topcare, landelijk. Topcare werkt met ambitieuze verpleeghuizen aan de realisatie van excellente zorg en behandeling voor specialistische doelgroepen. De stichting geeft het predicaat Topcare af aan die verpleeghuizen die in alle opzichten voldoen aan strenge criteria. Ik draag eindverantwoordelijkheid voor het behalen van de resultaten van de stichting.

2004-heden      Adviseur, trainer, dagvoorzitter, (freelance). Ik treed regelmatig op als dagvoorzitter bij grote en kleine conferenties. Of als trainer over leiderschap, naar aanleiding van de publicatie van mijn boek Managen volgens Confucius: durf de baas te zijn (Pearson Benelux, 2013), onder meer voor de Stolte Leergang van Tranzo (Universiteit Tilburg). Resultaat: vaak teruggevraagd, hoge waardering.

2013-2018      Manager Kenniscentrum (MT-lid), Stichting Topaz verpleeghuiszorg in Leiden e.o. Doel: verbinden van wetenschap en zorgpraktijk. Samenwerking met het Universitair Netwerk voor de Care in Zuid-Holland (LUMC) en met onze partners in Topcare. We ontwikkelen en leiden de Topaz Academie, voeren diverse grote e-health-projecten uit; en leren en ontdekken in de landelijke ‘beweging’ Radicale Vernieuwing. Ik gaf leiding aan circa 15 medewerkers. In veel opzichten was ik tevens de rechterhand van de bestuurder(s).

2007-2012        Hoofd Kenniscentrum, VluchtelingenWerk Nederland, Amsterdam. Landelijk kenniscentrum voor onderzoek, kennisverspreiding en belangenbehartiging, met circa 12 medewerkers. Resultaat: goed draaiend team, kennisforum, digitale databank, gewaardeerde helpdesk, inrichting van kennisinfrastructuur. Hier heb ik geleerd om integraal leiding te geven (aan professionals). Van 2007-2010 in de functie van interim locatiemanager (MT-lid) en organisatieadviseur Kennismanagement.

2003-2007        Projectmanager/onderzoeker, Pharos (Kenniscentrum migranten en gezondheid), Utrecht. Als projectmanager was ik onder meer verantwoordelijk voor alle fasen van projecten, waaronder fondsenwerving. Complexe onderzoeksprojecten uitgevoerd (zie publicatielijst); spreker op diverse (internationale) conferenties. Netwerk verder uitgebouwd, media ervaring verdiept. Hier heb ik leren schrijven en veel gepubliceerd.

2001-2002                    Projectleider, Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), Den Haag (deeltijd, gedetacheerd). Verantwoordelijk voor groot samenwerkingsproject gericht op terugkeer van afgewezen asielzoekers; geregeld spreker op conferenties. Hier heb ik geleerd uiteenlopende belangengroepen bij elkaar te brengen.

1998-2002        Staffunctionaris kwaliteitszorg, Stichting Valentijn, Nunspeet, opvanginstelling voor alleenstaande minderjarige asielzoekers. Verantwoordelijk voor onder meer implementatie INK-kwaliteitszorg; leiden verbetergroepen. Hier heb ik geleerd naar een organisatie als geheel te kijken.

1998-2002        Ontwikkelaar en trainer van cursus interculturele communicatie Chinese AMA’s: een verhaal apart. Lezingen en workshops gegeven op conferenties; diverse adviestrajecten. Op basis van zelfstandige acquisitie; opbouw van netwerk; media ervaring opgedaan (o.a. nieuwsrubriek NOVA). Hier heb ik geleerd voor een groep te staan en veel trainingservaring opgedaan.

1997-1998        Account manager, Kamer van Koophandel, Amsterdam (Asia House). Verantwoordelijk voor samenwerkingsprojecten met bedrijfsleven in China.

1994-1995        Reisleider, Koning Aap Reizen (Amsterdam) in China en Pakistan. Integraal verantwoordelijk voor reizen van een maand met groep van circa 15 personen. In die jaren en daarvoor zelf veel reiservaring opgedaan.

Studie

2010- 2012        Bestuurskunde/Strategisch Management (MA) aan de Universiteit Utrecht. Cum laude afgestudeerd op een scriptie over communicatie en leiderschap.

1995-1996         Master of Philosophy aan de Faculty of Oriental Studies, Cambridge University, Engeland.

1991-1996         Sinologie (drs.) aan het Sinologisch Instituut van de Universiteit Leiden. Judicium: 8, Engelstalige scriptie over Chinese strafkampen (cijfer: 9). Beëdigd als vertaler Chinees

Trainingen en cursussen

2017                 Leergang Management in de Zorg, Nyenrode Business Universiteit

2013 – heden    Diverse korte cursussen, onder meer LEAN, Projectmatig Creëren (Phaos), terugkomdagen USBO (2 keer per jaar)

2012                 Managementrapportages opstellen (2 dagen) bij Bert Ruck (A4training)

2009                 Masterclass Kennismanagement (8 dagen) bij DNV/Cibit/De Baak

2006                 Interactieve Onderzoeksprogrammering (3 dagen) bij NPO

2006                 Acquisitie (5 dagdelen) bij Frank Kwakman (HCG)

2005                 Inleiding in de epidemiologie (4 dagen) bij NSPOH

2003                 Train de trainer Interculturele Communicatie (5 dagen) bij Pharos, Utrecht

2002                 Planning, Design and Implementation of Technical co-operation and Development-oriented Projects (2 dagen) bij IOM Head Quarters te Genève

1999                Werken met het INK-model (3 dagen) bij het Instituut Nederlandse Kwaliteit.

1997-heden      Diverse computertrainingen Windows, Word, Excel, Joomla CMS, Umbraco CMS

Nevenactiviteiten

2017-heden       Secretaris (onbezoldigd) Stichting Orpheus Curat, gericht op muziek voor mensen met dementie

2005-heden      Dagvoorzitter van grote en kleine conferenties. Recentelijk: LOC-conferentie Waarde-volle zorg en dan…in Burgers’ Zoo in Arnhem met circa 400 deelnemers

2009-heden      Secretaris (onbezoldigd), Stichting Malikanu (fondsenwerving voor projecten in Mali).

1993-2012         (Hoofd)redactie kwartaalblad China Nu (tot heden: columnist in dit tijdschrift)

2004-2011        Mede-eigenaar van adviesbureau Westerink & Engelhard

2005-2007        Promovendus Universiteit Leiden, migratie van oudere Chinezen (niet afgerond)

2002-2006        Bestuurslid Vereniging Nederland-China

2000-2002        Bestuurslid Stichting Valide

1993-1995          Voorzitter Studierichtinsgcommissie Vakgroep Chinese talen en culturen.